Mi a Pekiti Tirsia Kali?

A Kali (más néven eskrima vagy arnis) a Fülöp-szigetek fegyveres harci művészete. Ez a Fülöp- szigetek nemzeti sportja, ugyanakkor egy rendkívül hatékony harci rendszer. Az utóbbi időkben számos országban ismertté és népszerűvé vált. A legtöbb harcművészettől eltérően a Kali az első pillanattól kezdve oktatja tanulóinak a fegyveres harcot. Oktatási rendszere nagymértékben fejleszti a kéz gyorsaságát, illetve a különböző támadásokra adandó reakció sebességét. Bár ez a rendszer a fegyveres harcon alapszik, természetesen magába foglalja a pusztakezes küzdelem metodikáját (ütések, rúgások, földharc) is, beleértve a legtöbb fegyver elleni pusztakezes védekezést.

A Pekiti-Tirsia Kali a világ egyik leghatékonyabb közelharci rendszere. A Pekiti-Tirsia – angolul „Close-Quarter” – szabad fordításban kis távolságot, közelharcot jelent. Fegyveres és pusztakezes rendszer, mely közelharci technikákra specializálódott.

Három fő sajátossága:
– Több támadó ellen készít fel
– Nagy -, közepes -, és kis távolságot használ
– Minden támadásnak megvan az ellenszere, minden ellentámadásra van kontra és így továb…

A rendszert a Tortál család fejlesztette ki az 1800-as években a Fülöp-szeigetek Negros Island nyugati területén. Generációkon át fejlesztették és tesztelték technikáit. Próbára tették a Spanyol – Amerikai háborúban, A II. Világháborúban, számtalan törzsi, területi csatában, utcai küzdelmekben a Fülöp-szigeteken vagy az Egyesült államokban. Míg a Kali a Fülöp- szigetek nemzeti sportja és harcművészete, addig a Pekiti-Tirsia Kali a fülöp-szigeteki különleges alakulatok hivatalos közelharci anyaga.